Historie header image

Historie

De Stichting Filmliga Heiloo stelt zich ten doel het (doen) vertonen van bijzondere films, die in het algemeen niet in reguliere bioscopen in de regio Alkmaar en omstreken worden vertoond. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het selecteren van films die controversieel mogen zijn en waarbij gelet wordt op de kwaliteit van het acteren, het camerawerk, de muziek, de filmtechniek en meer algemeen: de artistieke waarde. Kortom: films die je raken en waar je aan terug blijft denken.

 

Ontstaan Filmliga Heiloo

Filmliga werd in 1961 opgericht door een groepje vrienden, dat het hoge Sissi-gehalte in de filmkeuze van het toenmalige Asta theater beu was. Filmliefhebbers Hans de Graaf, Jan Verheusd, Sem Buitenkant en Piet Veen gingen regelmatig samen in Amsterdam naar de film. De Uitkijk en Kriterion; daar werden pas echte bijzondere films vertoond! Ze wilden dit ook in Heiloo mogelijk maken en staken de koppen bij elkaar. Het idee was geboren om één maandelijkse filmavond in de Asta te houden, waar mooie, indringende cultfilms vertoond zouden gaan worden. Om ruchtbaarheid aan hun idee te geven, zijn de heren op de fiets gestapt en hebben stencils met hun boodschap in het dorp verspreid. In de stille hoop, dat er zo’n 200 mensen op zouden reageren. Deze hoop werd ver overtroffen; wel 400 geïnteresseerden hadden zich binnen een aantal dagen al aangemeld! De eerste film die Filmliga vertoonde ‘Fanfan de la Tulipe’ was een geslaagde binnenkomer.

In de loop der jaren werd de Filmliga steeds professioneler en verhuisde naar De Beun. Maar nog lange tijd werden de adressen en de nieuwsbrieven handmatig verwerkt en op de fiets bezorgd. Dat weet het huidige bestuur zich nog te herinneren, want een aantal van hen heeft in zijn of haar jeugd de brieven rondgebracht in het dorp. Koert Argeloo: ,,Wij kregen de portokosten als beloning, daar wilde je op die leeftijd graag een extra rondje door Heiloo voor fietsen!”