Rate: Hell or High Water
Nog geen stemmen uitgebracht

Hell or High Water

14-12-2017 t/m 21-12-2017

2016
102
David Mackenzie
Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges
Hell or High Water blinkt uit door buitengewoon goed acteerwerk, geweldige beelden en een uitstekende balans tussen humor en drama.

Stelen van de rijken
In Hell or High Water dreigen twee broers, Tanner (Ben Foster) en Toby (Chris Pine) de ranch van hun overleden moeder te verliezen door financiële problemen. Ze besluiten om samen filialen van Texas Midlands Bank te overvallen en hun schulden bij deze bank af te lossen met het geld dat ze er gestolen hebben. De bijna gepensioneerde Texas ranger Marcus (Jeff Bridges) wordt op de zaak gezet en deze initiëert een spannend kat-en-muisspel.

Komisch en kritisch
Het verhaal op zichzelf presenteert zich als een klassieke western: twee heldhaftige outlaws trotseren de gevestigde orde en de wet en worden op de voet gevolgd door de lokale politie. Het klinkt allemaal heel simpel. Wat het echter nog veel interessanter maakt is het feit dat Hell or High Water zich in het moderne Texas afspeelt en dat er fanatiek wordt gereflecteerd op de grote kloof tussen de grotendeels vergrijsde bevolking en de snelle bureaucratie van de banken. Hiermee toont de film, behalve geweldig entertainment, een stevige en actuele kritiek.

Sfeervol Texas
Het lijkt alsof deze kritiek voortkomt uit een grote voorliefde voor de setting van de film, want Mackenzie laat ons de natuur en de mensen van Texas zeer sfeervol en oprecht zien. Goed gekleurde landschapsshots, een sterke soundtrack van Nick Cave & Warren Ellis (zoals we van hen gewend zijn) en de sfeer makende americana- en countrymuziek zorgen ervoor dat de kijker affectie krijgt voor het authentieke Texas – en de banken die tegen deze authenticiteit ingaan verafschuwt. Op deze manier leven we mee met alle hoofdpersonages en is geen van hen onsympathiek: iedereen probeert gewoon zijn weg te vinden in het moderne Texas.Uiteindelijk krijgen we met Hell or High Water een film voorgeschoteld om echt van te genieten, die heftig valt maar tegelijkertijd onverwachts elementen van feel-good bevat.Hell or High Water klimt naar een geweldig hoogtepunt, en onderweg krijgt de kijker genoeg lekkers, zodat de film blijft boeien tot het einde.