Rate: Manchester by the sea
Nog geen stemmen uitgebracht

Manchester by the sea

15-03-2018 t/m 22-03-2018

2016
138
Kenneth Lonergan
Casey Affleck (Lee Chandler), Michelle Williams (Randi Chandler), Kyle Chandler (Joe Chandler), Lucas Hedges (Patrick), C.J. Wilson (George), Matthew Broderick (Jeffrey)
Eén moment van onnadenkendheid. Dat is alles wat nodig was om het leven van klusjesman Lee Chandler volledig af te breken. Het heeft hem alles en iedereen afgenomen die hem lief waren en Lee tot een paria gemaakt die constant nagewezen werd.
Het valt te bezien of het meer sympathie voor Lee oplevert, want tot die tijd hebben we kennisgemaakt met een hork van een vent die twee appartementencomplexen in Boston voor zijn rekening neemt en daar regelmatig de bewoners beledigt. Lee heeft een uitermate kort lontje en begint dan ook regelmatig een matpartij in de kroeg. Gewoon omdat iemand net iets te lang naar hem kijkt of hem per ongeluk aanstoot bij het voorbijlopen. Naar blijkt draagt deze man een trauma en een enorme brok schuldgevoel met zich mee, maar zelfs het vreselijkste wat een mens kan overkomen lijkt niet voldoende om deze conciërge echt aardig te gaan vinden.

Lee was ooit een vader maar is dit inmiddels verleerd en daarmee het vermogen en de wil om verantwoordelijkheid voor zichzelf en anderen te dragen. Maar zijn onverschillige houding kan hij niet blijven volhouden, al is het maar omdat hij ook wel inziet dat er nu een joch van zestien afhankelijk van hem is. Lee krijgt ruimschoots de tijd om de zaken op orde te krijgen, want het lichaam van zijn overleden broer wordt in de vriezer bewaard tot de lente aanbreekt en de grond zacht genoeg is om hem in te begraven.

Het knappe aan dit solide drama is de wijze waarop de personages verschillende schakeringen kennen en een ondoorzichtige functie vervullen. Dit houdt het plot en de dialogen fris en onvoorspelbaar. Familievriend George is de enige uitzondering en heeft de zaken wel op orde. Hij staat immer klaar met steun en goede raad en kan leunen op een hechte familieband. Hij is echter niet bang om zijn mening te ventileren. George belichaamt het zuivere geweten en het morele kompas dat bij al zijn omstanders danig in de war is.

Manchester by the Sea kent indringende vertolkingen, vooral van hoofdrolspeler Casey Affleck en Michelle Williams die zijn voormalige vrouw speelt. Maar Lonergans familiedrama kan vooral bogen op knap schrijfwerk, waarbij we moeten zien mee te leven met een onpeilbaar en onberekenbaar personage dat zijn emoties op een zijspoor heeft gezet.